Header Image
Det er flere ting legen din kan undersøke for å finne ut om du har psoriasisartritt

Hvordan stilles diagnosen?

Psoriatic Arthritis sufferer

Legen vil spørre om det finnes psoriasis eller psoriasisartritt i familien din. I tillegg vil hun gjøre en rekke vurderinger som vi kan dele i tre kategorier:

 • Vurdering av ledd

  Legen undersøker leddene i kroppen din for å se etter hovne og ømme ledd. Dette gjøres under en fysisk undersøkelse hvor legen ved hjelp av hendene manipulerer og kjenner på leddene for å avdekke hevelse, smerte og ubehag.

 • Vurdering av hud

  Legen vil vurdere om du har psoriasis og hvor alvorlig psoriasisen den er. Alvorlighetsgraden avgjøres ved å bestemme hvor store hudområder som er berørte og hvor alvorlige symptomene er i disse områdene.

 • Vurdering av neglene

  Legen vil kanskje undersøke neglene dine for å se etter forandringer som kan knyttes til psoriasisartritt, for eksempel at det oppstår fordypninger eller at neglen løsner fra neglesengen.

 

I tillegg til disse undersøkelsene kan det hende at legen din vil at du skal ta flere tester, for å kunne gi deg en sikrere diagnose.

 

 • Bildediagnostikk

  Røntgenbilder kan avsløre forandringer i ledd som skyldes psoriasisartritt. Forandringene er svært karakteristiske, og funnene kan brukes til å utelukke andre leddsykdommer.

  Magnetisk resonans (MR) kan brukes for å se på både hardt og bløtt vev i kroppen din. Radiobølger og et magnetisk felt brukes for å gi detaljerte bilder av for eksempel sener og leddbånd i beina og i ryggen.

 • Laboratorieprøver

  Hos noen vil det være nødvendig å ta prøver for å utelukke andre sykdommer som kan gi lignende symptomer som psoriasisartritt. Legen din kan be om en blodprøve hvor man ser etter en markør som kalles «revmatoid faktor». Finnes den, kan man med stor grad av sikkerhet utelukke psoriasisartritt.

   

  Man kan også ta laboratorieprøver for å utelukke urinsyregikt som kan gi smerter og hevelser i ledd. Ved hjelp av en nål kan legen ta ut litt væske fra området rundt et hovent ledd og undersøke om væsken inneholder urinsyrekrystaller. Finner man slike krystaller, er det sannsynlig at du har urinsyregikt. Denne undersøkelsen brukes som regel bare for å bekrefte en diagnose.

Klikk her for å ta en rask og enkel test som viser om du har noen av symptomene man vanligvis ser ved psoriasisartritt. Du får resultatet med en gang du har fullført testen, og på bakgrunn av resultatet ditt får du råd om du bør snakke med en lege om symptomene dine.
Fortsetter du å bruke Hud&Ledd, aksepterer du samtidig vår bruk av informasjonskapsler. Les mer ved å følge denne lenken Aksepter informasjonskapsler