Header Image
Små forandringer du kan gjøre i hjemmet for å gjøre livet med psoriasisartritt litt enklere

Hvordan takle psoriasisartritt hjemme:

Managing your Psoriatic Arthritis at home

 

Med forholdsvis enkle midler kan du gjøre det lettere å utføre daglige gjøremål og bevege deg rundt i hjemmet. 

Daglige gjøremål

 

 • Handle:

  Når du skal handle mat, prøv å få alt du trenger i en butikk, eller du kan bestille mat på nettet og få den levert hjem til deg. En annen mulighet er at du tar med deg en venn som kan finne det du skal ha, pakke i poser og bære varene dine. På den måten blir belastningen på leddene dine mindre og du kan spare energi.

 • Husarbeid:

  Hvis du synes det er vanskelig å holde rundt redskap du bruker til husarbeidet, kan du prøve å fordele arbeidsoppgavene over et par dager og sørge for å ta regelmessige pauser. Når symptomer blusser opp, kan du prøve:

  • Kjøkken- og hageredskap som er utviklet med tanke på at de skal være lette å holde

  • Redskap med langt håndtak og automatiske glass- og boksåpnere som gjør matlaging enklere

  • Alle andre tiltak som du ser vil gjøre arbeidsoppgavene mindre fysisk belastende

  Alle disse tingene vil minske belastningen på leddene dine, noe som igjen vil redusere risikoen for at symptomene blir verre, med smerter og betennelse

 • Å bevege seg i hjemmet

  Hvis du synes det er vanskelig å bevege deg i hjemmet, kan rekkverk langs veggene være til hjelp, eller du kan bruke en tralle for å flytte ting fra sted til sted samtidig som du støtter deg til den.

   

  Har du symptomer over lengre tid, kan du også vurdere om du skal flytte på ting slik at du ikke behøver å gå så langt for å hente det du bruker ofte. Selv små forandringer kan redusere belastningen nok til at det vil ha en positiv effekt på lang sikt.

 

Når symptomene blusser opp

Managing 'flare-ups' of psoriatic arthritis symptoms
En oppblussing av dine psoriasisartritt symptomer kan ofte være uforutsigbart og kan inntreffe når som helst , spesielt hvis du nylig har hatt en infeksjon eller er stresset. At sykdommen blusser opp fører ofte til økt smerte i ledd, hevelser, tretthet og stivhet. Det er ikke uvanlig at man føler seg nedfor når symptomene blir verre. Noen enkle råd kan være til hjelp, både for å takle at symptomene blir verre, men også for å forebygge at dette skjer - hvis du merker de første tegnene på at en oppblussing kommer (plutselig økt smerte og tretthet). Forebyggende tiltak inkluderer:

 • Legemidler 

  Opplever du at smertene blir verre når sykdommen blusser opp, og behandlingen du får ikke hjelper, bør du snakke med legen din om det finnes andre behandlingsalternativer som kan være riktigere for deg

 • Annen terapi

  Som et tillegg til legemidlene du tar, kan andre terapiformer hjelpe mot stivhet og smerter under en oppblussing av symptomer.  Varme/kulde-terapi (varmeflasker, elektriske varmetepper, ispakninger for hender og føtter) kan være til god hjelp.

 • Avspenningsøvelser 

  For å redusere tretthet, stive ledd og smerter er det svært viktig at du:

  • Får nok hvile - hver dag
  • Får nok søvn
  • Trener regelmessig og forsiktig


Hvis du opplever at sykdommen blusser opp jevnlig, bør du snakke med legen din om behandlingen du får 

 

 

 

Familieliv

Raising a family whilst managing your psoriatic arthritis can be difficult

Det er utfordrende å ta seg av barn eller barnebarn når du har psoriasisartritt. Særlig hvis barna er så små at de ikke riktig skjønner at du ikke kan være med på alt. Her er noen gode råd:

 • Hvis du har problemer med å leke med barn/barnebarn

  Kanskje er det aktiviteter i det lokale idrettslaget som dere begge kan være med på? Det er viktig at du holder deg i aktivitet, og samtidig kan barnet leke med andre barn.

 • Hvis du synes det er vanskelig å forklare hvordan du har det for små barn

  Bruk tegninger og bildebøker for å vise hvor du har vondt, og forklar at det er derfor du ikke kan være med og leke i dag.

 • Hvis du synes det er vanskelig å finne et sted du kan reise til i ferien 

  God planlegging er viktig. Finn ut hvor lang reisen er, hvordan dere kommer dere dit, om det er heis, rullestolramper og hvordan er det med toaletter?

 • Hvis du ikke har tid til å slappe av 

  Snakk med familien når du trenger å hvile slik at de kan hjelpe deg med ting som skal gjøres. Bli flink til å be familie og venner om hjelp sånn at du får hvilt deg nok til at symptomene dine ikke blir verre.

Fortsetter du å bruke Hud&Ledd, aksepterer du samtidig vår bruk av informasjonskapsler. Les mer ved å følge denne lenken Aksepter informasjonskapsler